Jo det är så att allt kaffe poängbedöms, och om kaffet får 80 poäng eller mer på en 100-gradig skala får det kallas specialkaffe. Bara 5-10 % av allt kaffe i världen uppnår 80 poäng eller mer och får kallas specialkaffe.
SCA Sweden har följande definition:
Specialkaffe är kaffe som har odlats och skördats under ideala förhållanden och som därigenom har utvecklat en enastående karaktär. Processen att förädla moget kaffebär till råkaffe sker med största omsorg för att minimera defekter och ge högsta möjliga kvalitet. Sedan rostas kaffet varsamt för att få fram den inneboende karaktären. När kaffet bryggs med kunskap och engagemang omvandlas kaffebönan till en högkvalitativ dryck, som är både annorlunda och överlägsen marknadens norm. Den färdiga drycken skall kunna spåras tillbaka till bönornas geografiska ursprung.
Tips! Vår egen kaffeadventskalender innehåller endast specialkaffe, hela bönor som rostat av nordiska mikrorosterier. Den är ett perfekt sätt att prova på olika typer av specialkaffe från världens alla hörn.