Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Swish Payment with Svea
Frakt: 59 kr

Bästa Bryggtips

Rostning

Det är när kaffebönorna rostas som rostmästaren sätter sin prägel på kaffet och ger det dess speciella rostprofil. Under denna process bildas och balanseras syror, aromer, sockerarter och andra komponenter på ett sätt som ger kaffet dess speciella karaktär. Lite förenklat så kan man säga att kaffebönorna rostas vid cirka 225 grader under cirka 15 minuter. Vid lägre temperatur, även kallat ljusrost, så får kaffet en syrligare och fruktigare smak med mindre beska. Man riskerar dock att alla smaker och aromer inte hinner utvecklas och att kaffet därför känns underutvecklat och svagt. Vid högre temperatur, även kallat mörkrost, så får kaffet en mer bittersöt smak nästan helt utan syrlighet. Om kaffet rostas för mycket så försvinner all syrlighet och kaffet får en bitter och bränd smak. Svenskarnas älskade mellanrost hamnar smakmässigt någonstans mitt emellan ljus- och mörkrost.

Mer info här.

Malning

Färskmalet kaffe är inte bara en upplevelse för smaklökarna, ett hem som fylls av dofterna från nymalet kaffe är i sig en ren njutning. Genom att mala bönorna själv så får du inte bara ett färskare kaffe, utan du kan även anpassa malningsgraden och lättare utforska din personliga smak. Samma kaffe smakar nämligen olika beroende på hur den mals, och det är därför viktigt att välja malningsgrad efter den bryggmetod som ska användas. Enkelt kan sägas att kaffet ska vara finare malet ju kortare tid kaffet är i kontakt med vattnet. Finmalet kaffe (som florsocker) passar till espresso eller mokabryggare. Till kaffebryggaren eller annan bryggmetod med filter ska kaffet malas mellanfint (som bordssalt). Till presskanna och perkulator ska kaffet vara grovmalet (som ströbröd). Grövst malning använder du till kokkaffe som bereds i en kaffepanna. Om kaffet är finmalet så rinner vattnet långsammare igenom än vad det gör om kaffet är grovmalet. Ju långsammare vattnet rinner igenom kaffet, desto fler smak- och aromämnen följer med vattnet. Som mest brukar man säga att vattnet kan suga åt sig 30% av bönan, resten är olösliga ämnen. Men man är bara ute efter att fånga upp 20% av smak- och aromämnena, sedan riskerar du att få med den bitterhet som sitter i skalet. Så om du tycker att ditt kaffe inte smakar tillräckligt starkt kan du alltså välja en finare malningsgrad, vilket förlänger tiden som vattnet har kontakt med kaffet. Om du tvärtom tycker att det smakar för starkt eller bittert väljer du en grövre malningsgrad.

För att hitta rätt malningsgrad är det viktigt att du har en bra kaffekvarn. De enklaste elkvarnarna har ofta knivar eller roterande blad, vilket betyder att de hackar sönder bönorna. Ofta går det inte att ställa in malningsgraden, utan den bestäms istället utifrån hur länge du maler. Resultatet kommer dock alltid att bli ojämnt och du kommer inte att få den kvaliteten på ditt kaffe som du är ute efter. För att få ett så jämnt och bra kaffe som möjligt så bör kvarnen vara utrustad med malskivor där kaffebönorna krossas mellan malskivorna till önskad kornstorlek. Kornstorleken ska gå att ställa in efter dina önskemål. Slitna eller dåliga malskivor kan dock värma eller bränna kaffet under malningen. Så se till att underhålla din kvarn så att den ger dig det kaffet du förtjänar.

Dosering

Generellt sett ska du alltid utgå ifrån doseringen som står på den förpackning man köpt. Sedan kan du alltid prova dig fram beroende på vilken smak du föredrar. Vid bryggning av filter- och presskaffe så rekommenderar vi cirka 30 gram kaffe per 5 deciliter vatten. Se till att fördela kaffet jämt i filtret så att allt kaffe kommer i kontakt med vattnet under bryggningen.

Vatten

En vanlig kopp kaffe består trots allt till största delen av vatten, därför är det lätt att förstå att vattnets kvalitet och smak även påverkar hur den färdiga kaffekoppen smakar. Vattnets hårdhet och mineralinnehåll skiljer sig åt mellan olika delar av Sverige och för att hitta den optimala smakupplevelsen så måste du ta hänsyn till detta. Ett hårt vatten kräver till exempel lite mer finmalet kaffe så att det lättare kan fånga upp kaffets smakämnen och aromer. Är du riktigt kräsen så kan du använda filtrerat vatten för bästa resultat, men för de allra flesta så räcker det med vanligt kallt vatten från kranen. Vattnets temperatur ska vid bryggtillfället ligga runt 93 - 95 grader. Vattnet måste vara varmt för att det ska kunna fånga upp och framhäva kaffets aromer, men blir det för varmt så kan smakämnena förstöras och kaffet blir beskt.

Rengöring

Glöm inte att rengöra din utrustning efter varje bryggning. Om kafferesterna inte tvättas bort så kommer oljorna som finns i kaffet att härskna och göra så att ditt kaffe nästa gång smakar sämre. Alla ytor som kaffet kommer i kontakt med under bryggprocessen ska vara helt rena för att smak och arom ska bli optimala.

Läs mer här.

Hur brygger jag en cappuccino?

Det finns många populära kaffedrycker, som väldigt ofta är baserad på espresso och mjölk eller mjölkalternativ. Flera av dessa är kända, så som cappuccino eller caffe latte. Men hur gör man dem? Här kan du se en video på hur de görs, av baristan Kamilla som undervisat kaffekurser på Scandinavian School of Coffee.

Det finns många saker att tänka på när man ska göra en bra cappuccino. En av dem är kaffebönorna. För bästa resultat vill du köpa hela kaffebönor, och sedan mala dem i en kaffekvarn. För färskmalda bönor ger den bästa smaken, och den perfekta cappuccinon.

Men också vilken kaffebryggare du har spelar roll. Att båda skumma mjölk och brygga espresso kaffet ställer höga krav på en maskin. Här gäller faktiskt tipset: ju dyrare desto bättre. Man kan bli lite avskräckt av vad en espressomaskin kan kosta, men vill du njuta av en god cappuccino hemma är det helt klart värt att investera i en. Men ett tips: det kan finnas begagnade espressomaskiner att köpa, på sidor som Blocket eller Tradera. Då dyra maskiner har hög kvalitét håller de ofta länge, så ett alternativ är helt klart att köpa en begagnad espressomaskin.

Hur gör man en Caffe Latte?

Många beställer en Caffe Latte när man är på ett café. Men går det att göra en Caffe Latte hemma? Ja, om du har rätt utrustning. För bästa resultat behöver du:

Espressobryggare

Hela kaffebönor

Kaffekvarn

Pitcher för mjölk

Se nedan för hur du gör en caffe latte med en espressomaskin. Det är baristan Kamilla från Scandinavian School of Coffee som visar hur det görs, så som det lärs ut på deras baristakurser.

https://www.youtube.com/embed/QIDUS8zopbk

Vill du lära dig mer om kaffe? School of Coffee är en bra plats, det finns även mycket kuriosa kring kaffe och kaffedrycker på den sidan!

Bra länkar för dig som vill lära dig mer:

https://www.stumptowncoffee.com/brew-guides

Hur brygger man bäst kaffe hemma