Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Swish Payment with Svea
Frakt: 59 kr

Kaffeskola

Här hittar du lite matnyttig information om du vill lära dig lite mer om olika bryggmetoder, olika rostningar, hur du bäst mal ditt kaffe, och lite annat smått och gott för att utveckla ditt kaffeintresse. Utforska gärna olika rostningar, malningsgrader och bryggmetoder för att hitta fram till din perfekta smakupplevelse.

Om du skulle vara intresserad av att delta i en baristautbildning med massor av hands-on timmar bakom espressomaskinen, rekommenderar vi dig att kika vidare på Scandinavian School of Coffee.

An Instant Guide to Making Coffee from &Orange Motion Design on Vimeo.

Bryggmetoder

Espressomaskin

En espresso görs genom att använda en espressomaskin, som under högt tryck (cirka 9-10 bar) tvingar hett vattnet genom en behållare med finmalet kaffe. Anledningen till att ett högt tryck används är dels för att kaffet är finmalet, och dels för att kaffet i behållaren ska packas hårt. Dessa två faktorer gör att vattnet rinner för långsamt genom kaffet om inte högt tryck används. En god kopp espresso ska ta ungefär 25 sekunder att brygga, så utforska gärna olika malningsgrader och hur hårt du packar kaffet för att få till den perfekta smaken.

Mokabryggare

När du använder en mokabryggare ska du först skruva isär den så att du har tre delar. En undre behållare, en filtertratt, och en övre behållare. Fyll sedan den undre behållaren med färskt vatten, men fyll inte högre upp än till säkerhetsventilen. Fyll hela filtertratten med finmalet kaffe, men packa inte kaffet, utan jämna istället bara av i nivå med kanten. Skruva sedan ihop mokabryggaren och ställ den på spisen. Koka inte på för hög värme, då riskerar du att kaffet smakar bittert. När det efter ett par minuter börjar fräsa från mokabryggaren så lyfter du av den från plattan och njuter av ditt kaffe.

Kaffebryggare

När du använder en kaffebryggare så gäller det egentligen bara att följa instruktionerna från tillverkaren. Viktigt att tänka på är dock att alltid rengöra alla kontaktytor mellan kaffet och kaffebryggaren mellan varje bryggning. Annars kan kaffet ta smak av de gamla resterna. Börja sedan med att sätta i ett kaffefilter, fylla vattenbehållaren med ett par deciliter vatten och spola igenom maskinen utan kaffe i filtret. Detta gör att du dels tar bort papperssmaken från filtret och att maskinen värms upp. Häll sedan ut vattnet och fyll på igen med önskad mängd vatten. Fyll det blöta filtret med nymalet kaffe. Kaffet ska malas mellanfint och fördelas jämt i filtret så att det får en jämn kontakt med vattnet. Sätt på bryggaren, vänta några minuter tills det slutar droppa. Klart!

Dags för en övning. Prova gärna att ta två glas, häll kranvatten direkt i det ena glaset. Ta sedan fram ett kaffefilter och häll kranvatten genom filtret i det andra glaset. Känner du någon skillnad i smaken mellan vattnet i de två glasen?

Filterkaffe

För att brygga filterkaffe så behöver du en tratt, ett kaffefilter och en kopp. Samt kaffe och hett vatten förstås. Så varför ska du göra jobbet manuellt istället för att överlåta det till din kaffebryggare? Jo, när du brygger ditt kaffe med filter och tratt så kan du lättare styra så att vattnet kommer i kontakt med allt kaffe, och på så sätt nå den smakupplevelse du är ute efter. Börja med att sätta kaffefiltret i tratten. Sätt tratten uppe på kaffekoppen, eller kaffekannan. Vänta med att hälla i ditt nymalda kaffe i filtret. Skölj först filtret med någon deciliter hett vatten för att få bort eventuell papperssmak. Släng sedan bort detta vatten. Fyll kaffefiltret jämt fördelat med kaffe som är malet mellanfint. Häll varsamt lite av vattnet över hela kaffet. Vänta 30 sekunder. Detta kallas för att ”blomma” kaffet, och gör att smak- och aromämnena utvinns jämnare under den fortsatta bryggprocessen. Fortsätt sedan att hälla på vatten i en jämn takt tills koppen eller kannan är full. Du kan om du vill nörda ner dig ännu mer i själva hällningsprocessen. Men denna beskrivning ger dig i alla fall en god grund att stå på.

Chemex

Bryggningen sker i stora drag på samma sätt som beskrivs för filterkaffe ovan. Den stora skillnaden är att du istället för tratt och kaffekopp här använder en typ av glaskaraff. Du behöver även speciella filter som passar till en chemexbryggare.

Läs mer här.

Presskanna

Att använda en presskanna är en av de enklaste och mest uppskattade bryggmetoderna. Mal ditt kaffe grovt och skölj gärna glaskannan med hett vatten innan bryggning så att du värmer upp den lite. Om du värmer vattnet i kastrull eller vattenkokare så är det viktigt att hålla koll på att det inte kokar för länge. Då blir nämligen vattnet syrefattigt och kaffet smakar inte lika gott. Dosera önskad mängd kaffe i behållaren och häll över motsvarande mängd vatten. Rör runt lite med en sked så att kaffet och vattnet blandas ordentligt. Vänta sedan cirka 4 minuter innan du sätter på locket och pressar ner metallfiltret. Låt kaffet stå någon minut till innan du serverar det. Tänk på att kaffet fortsätter att ta smak från de malda kaffebönorna om du inte häller upp allt kaffe direkt, vilket gör att påtåren får en lite bittrare smak.

Läs mer här.

Kokkaffe

Kokkaffe var vanligt förr i tiden och används idag mest i norra Sverige. Det finns knappast något mer idylliskt än att sitta ute kring en brasa och koka sitt kaffe, samtidigt som man njuter av sensommarkvällen tillsammans med goda vänner. Du kan såklart även koka ditt kaffe hemma på spisen en vanlig sketen tisdag. Men det är inte riktigt samma upplevelse. Du ska i alla fall mala ditt kaffe riktigt grovt och hälla över kallt vatten. Dosera enligt tillverkarens anvisning, eller ditt eget tycke och smak. Koka upp och ta sedan kannan från värmen. Låt stå några minuter så att sumpen sjunker till botten. Njut!